2013-12-02

Aforia filosoferar

Nu är vi inne i årets sista månad och vi har firat första advent och julen börjar närma sig. Denna jul kommer att bli annorlunda på många sätt både för mig och andra vänner.Min jul kommer att bli annorlunda på det sättet att Hjärtat kommer att vara med och fira. Detta är första julen på nästan nio år som kommer att vara bra. Inte för att de andra jularna har varit dåliga utan för att mitt hjärta är fyllt med kärlek till och från Hjärtat vilket för mig är det julen alltid har handlat om, värme och kärlek. Just för att man samlas familjevis och umgås, äter, dricker, delar julklappar och skratt med varandra. Husen är pyntade med rött och vitt vilka är kärlekens färger. Ljusen tindrar i stugorna och granarna är pyntade. Glöggen står på spisen och sprider sin ljuva doft genom huset. Apelsinerna är proppade med nejlikor som också sprider sin doft. Människor ler mot varandra och barnens skratt ekar mellan väggarna. Tomten knackar på och frågar om det finns några snälla barn i huset.

Det är så jag kände julen innan maken gick bort och det är det jag känner denna jul. Dess emellan har julen mest var ett tröttsamt och bekymmersamt stök som slutar med häng i soffan framför TV:n. En ångest om att man måste klistra på sitt bästa leende och make up för att inte såra andra. Tyvärr är det allt för många som känner så inför julen. Många som har trasiga hem och trasiga äktenskap/förhållanden som slutar i katastrof. Många som inte har råd att ge sina barn det man själv skulle vilja kunna. Många som inte ens har ett hem att fira i.

Här kan vi alla hjälpas åt och försöka få julen bli en kärleksfull högtid för andra. Jobba frivilligt i sopkök, härbärgen, skänka julklappar/julmat till hjälporganisationer eller bara skänka alla runt om dig ett kärleksfullt leende. Ett leende är en stor sak för många att få och lägger man dessutom till en kram så kan man ha "gjort" dagen för den personen som är mottagaren. Tänka på de i sin egna bekantskapskrets som är ensamma och kanske bjuda in dem till att fira med en. Ringa och bjuda på jullunch till vännen/vänninan som blivit lämnad och sitter i sin förtvivlan ensam på julaftonen. Eller bjuda in på julglögg på kvällen. För vänner är också en del av ens familj. Så tänk efter, finns det någon som du känner som sitter förtvivlad i sin ensamhet?

I år kommer vi alla i familjen åka till Mor och Far och fira jul på dagen. Ännu en gång kommer Mors och Fars hus invaderas av oss "La Familia". Tidigare år har jul firats här hos mig men nu börjar Mor och Far bli gamla och orkar inte åka omkring. Skillnaden denna gång förutom julfirande inte är hos mig är att "La Familia" har utökats från mig och barnen till - mig och Hjärtat, Sonen, Dotera med Make plus Makes barn. Så Mor och Far får återigen in glädje i sitt hem. Mycket skratt och stoj, rivandes julpapper, ätandes julmat och drickandes julkaffe. Det känns bra i hjärtat att kunna återigen fylla Mors och Fars hem med glädje och kärlek.

Sedan på sen eftermiddag/kväll kommer vi åka vidare till Doteras restaurang och fortsätta fira utan Mor och Far. Restaurangen kommer att vara öppen och vem som helst är välkommen att fira med oss, rik som fattig. Dotera och hennes man har ett antal ensamma stamgäster, vänner som kommer, jag har vänner som är ensamma som troligtvis kommer och med dessa ska vi fira vidare med. Tvärs över gatan kommer Frälsningsarmén ha öppet för alla. Kanske kommer vi slinka in där och hjälpa till. Allt beror på hur många som kommer till Doteras restaurang för att fira med oss. Vid 23-tiden kommer vi att delta i midnattsmässan och avsluta julaftonen och träda in i juldagen med kaffe hos Dotera. Så man kan lugnt säga att denna jul kommer att bli annorlunda.

Vad kommer DU göra för att skänka glädje och kärlek till din omgivning under årets bästa/värsta högtid?

Med ditt leende gör du livet vackrare!