2014-03-14

Back from South Africa - del 4

Oj oj vad mycket det blir om vår resa till Sydafrika. Detta underbara motsägelsefulla land fascinerar mig otroligt. Vilken natur, vilka underbara människor samtidigt så stora klyftor, fattigdom och brottslighet. Att se skillnaden i bostäder, allt från plåtskjul till supermoderna villor visar kontrasterna. Vi gjorde aldrig något besök i en kåkstad. Det kändes lite som att gå på Skansen och titta på apor i bur. Att "turista" i en kåkstad kändes för mig personligen som ett inkräktande i dessa människors liv. Nu efteråt har vi fått höra att just göra ett besök hjälper människorna att sprida kunskapen om dessa stora klyftor som finns. Så kanske gör jag ett besök där om vi kommer tillbaka till Sydafrika.

Dag 4 påbörjade vi vår resa mot Krugerparken. Först en flygresa mellan Kapstaden och Johannesburg. Sedan hyrbil för att köra upp till Raptors Lodge där vi skulle bo under tiden. Kom fram sent, vid 20-tiden och det var kolsvart. Som tur var mötte Karen upp oss vid gaten för att visa vilket hus vi skulle bo i. Vi var lite skakiga eftersom vi inte visste vad som fanns utanför bilen och huset. Huset ligger mitt ute i bushen utan staket. Så vilka djur som helst kunde komma när inpå. Men det enda vi behövde fundera på var ormar eftersom vi kom mitt under ormsäsongen. Huva, ormar som är det värsta jag vet.

Så vi var lite nojjiga när vi klev ut i mörkret innan vi kom in i huset. Detta mötte oss när vi kom in.


Med mörkret utanför, bushens ljud och värmen så var det gott med iskall champagne och nyplockad frukt. Till slut, stärkta av champagnen, vågade vi oss ut i mörkret för att kolla in altanen. Vi till och med vågade ta ett dopp i poolen.


Dag 5 vaknade vi tidigt för att ta emot Karen och vår vildmarksguide Craig för planering vad vi ville göra. Jag ville besöka ett rehabiliteringscenter för skadade vilda djur och lyssna på vad man gör för dessa. Sedan naturligtvis en tur upp till Krugerparken för safari och sist men inte minst "open-car-safari". Så vi bestämde att under eftermiddagen göra ett besök på rehabiliteringscenter, dag 6 heldag i Krugerparken och dag 7 morgon-öppen-bil-safari.

Under förmiddagen tog vi det lugnt och badade och solade. Plötsligt när Hjärtat ligger i poolen och badar får han se några som var grymt besvikna över att vi befann oss i deras vattenhål.


Vid lunchtid så drog vi oss upp ur poolen för att göra liten utflykt. Vi hittade underbart vackra Blyde Canyon reservatet med hisnande berg och storslagen natur.


Mitt ute i ingenstans låg ett byprojekt där de tillverkar saker för att försörja byn. Som tur var hade Craig berättat för oss om detta så vi kunde åka in och kika. Handlade silkessjalar med aloe vera och badsalt med sandel och aloe vera. Stället heter Godding & Godding och har till och med startat en webbsida där man kan beställa deras produkter.
http://www.goddingandgodding.com/


Sedan bar det iväg till rehabiliteringscentret Moholoholo Wildlife Rehalibitation Centre där vi fick veta massor om t ex gamar. Vi fick lära oss att det finns sju olika sorters gamar i Sydafrika och var och en har sin egen uppgift vid kadaver. Tyvärr är en del av dessa gamar utrotningshotade och pga detta är andra djur som vildhundar, sjakaler, hyenor också hotade. Varje sorts gam har sin egna uppgift vid rensning av kadaver. En öppnar upp djurkroppen, en äter skinnet osv. Om någon av dessa gamar inte gör sin uppgift kan de andra inte utföra sin och hela näringskedjan blir hotad. Synd att människor inte förstår detta.


Vi fick vandra runt och träffa vildhundar, hyenor, svart örn, lejon, honungsbjörn, leopard och sist men inte minst gepard (sheeta). Det var fyra av dessa djur som vi inte fick gå in till eftersom de inte var tränade. Dock fick vi klappa en gepard och det var en mäktig känsla.


Hade gärna klappat ett lejon, leopard, hyena också men de var för vilda och skulle släppas ut så småningom. Måste säga att killarna och tjejerna som jobbar på Moholoholo Wildlife Rehalibitation Centre gör ett fantastiskt jobb med att ta hand om de skadade djuren samtidigt som de jobbar hårt med att få folk att förstå värdet av alla djuren. Deras arbete gjorde ett stort intryck på mig. Deras glöd för att låta djuren leva fritt utan människans påverkan. Ja denna eftermiddag gav många tankar och eftertankar. Här kan ni läsa mer om dem
http://www.moholoholo.co.za/wildlife-Rehabilitation-centre.htm

Denna dag avslutades som den påbörjades med ett dopp i poolen.


2014-03-10

Back from South Africa - del 3

Dag 3 vaknade vi igen till fåglars kvitter och gårdens alla ljud. Strålande sol och återigen 26 grader varmt vid 8-tiden. Att slå upp sina korkgluggar till strålande sol och värme är en lisa för själen. Frukost färdiglagad, kaffet nybryggt, stort dignande fruktfat med passionsfrukter, meloner, apelsiner, bananer är en underbar start på dagen. Dessutom att inta detta vid poolen är en underbar känsla. Att ta ett dopp mellan frukostfaten och kaffet är en lyx utan dess like.

Denna dag åkte vi på en vingårdstripp och smakade av andra viner än Jan och Anitas. Tack vare Jan och Anitas kunskap om druvor, viner så blev denna dag intressant och givande. Att åka runt med vinfantaster på vingårdar är en upplevelse. Vilka fantastiska vingårdar vi fick se och vilka goda viner vi fick prova. Att hänga över ett glas vin, rött eller vitt, diskutera smaker och dofter, var en upplevelse i sig. Alla intryck som sköljer in över en, dofterna och ljuden, människorna och framförallt Jan och Anita. Deras entusiasm och glädje förgyllde dagens tripp.Trötta, nöjda och lite på snusen landade vi hemma hos Jan och Anita. Kvällen blev lika underbar som tidigare kvällar men lite tidigare sänggående eftersom vi skulle upp tidigt dagen efter för att påbörja vår resa till Krugerparken. 


Att sitta ute och se solen gå ner, se hur himmelen skiftar i olika färger, höra alla ljud som kommer med skymningen och samtidigt då sitta med världens bästa sällskap och ett glas vin i handen. Det är ett riktigt bra avslut på en redan perfekt dag.