2014-03-07

Back from South Africa - del 2

Dag 2 vaknade vi till fåglars kvitter och skrän och strålande sol. Redan kl 8 på morgonen var det 25 grader varmt. Frukosten intogs vid poolen och förstås ett morgon dopp i 26 grader varm pool. Solen strålade och värmde oss. Denna dag tog vi det väldigt lugnt och utforskade Jan och Anitas vingård.

Många vackra fotografier tog vi på både på gården och dess växter.

Jan visade oss hur de gör sitt vin och hur det lagrades i olika omgång för att få sin speciella karaktär. Vi fick gå in i destilleriet och titta.  

På kvällen grillade vi oxfilé och drack förstås gårdens egna viner. Jan och Anita lärde oss mycket kring viner, deras dofter och smaker. Diskussioner kring både det ena och andra. Hur livet i Svedala kontra livet i Sydafrika är. En lugn och avslappnade dag. En dag där vi la upp planerna för vad vi ville se och vad Jan och Anita tyckte vi skulle se.


Back from South Africa - del 1

Så är man tillbaka i gamla Svedala efter en helt magisk resa till Sydafrika. När jag nu idag sitter vid mitt köksbord och tittar ut känns det surrealistiskt att just jag har varit i Sydafrika. Måste titta på fotografierna om och om igen för att verkligen inse att Jo jag har varit där.

Under resans gång har det hänt mycket som behöver smältas, både goda och mindre goda saker. En av de mindre goda sakerna är att jag hamnade på sjukhuset efter att en elak bakterie valde att invadera min kropp. Dessbättre skedde detta i slutfasen av vår resa vilket gjorde att resan inte blev helt spolierad. Dock blev ju inte resan helt som jag och Hjärtat hade planerat. Men men sådant händer och det ger ju en lärdom på vägen.

Den 14 februari på kvällen startade vi vår resa till Sydafrika. Den 15 februari på förmiddagen satte vi så våra fötter för första gången på afrikansk jord. När vi lämnade Svedala var det 2 grader varmt och snålblåst. Vid mellanlandningen i Istanbul hade temperaturen höjts med 10 grader. När vi så återigen gjorde en mellanlandning i Johannesburg hade temperaturen höjts ytterligare med 10 grader. Nu började det likna svensk sommar. 22 grader varmt och strålande sol. När vi så äntligen kom till Kapstaden och klev ur planet och satte fötterna för första gången på afrikansk jord hade temperaturen stigit ytterligare 10 grader. Tjoho möttes av strålande sol och omfamnades av 32 graders värme. Äntligen!

Hjärtat och jag hämtades av goda vännerna Jan och Anita. De tog emot oss med glada tillrop och stora varma leenden. Första stoppen på vägen upp till deras vingård blev en annan vingård för lunch. Sedan bar det iväg till deras vingård utanför Wellington. Väl framme höjdes temperaturen ytterligare med 10 grader. Snacka om en rejäl höjning av temperaturen. Från 2 grader till 42 grader. Från snålblåst till strålande sol. Ahh vilken underbar känsla. Snabbt upp till det rum som skulle vara "vårt" under vistelsen och där slog värmechocken till rejält. Uppe på rummet var det ytterligare 10 grader varmt, mätte upp till hela 52 grader varmt. Hjärtat höll på att storkna och blev rejält orolig. Hur i hela friden skulle vi klara av att sova där. Men han lugnade ner sig när han såg ac:n. Snabbt bytte vi om till badkläder och skyndade oss ner till poolen för ett svalkande dopp.


Jisses så skönt det var. Blev lite poolhäng med kallt vitt vin och ett dignande fruktfat innan den afrikanska skymningen kom. I bakgrunden hördes syrsornas sång och vildhundarnas ylanden. Alla ljuden runtomkring förstärktes av solens nedgång och mörkrets inträdande. Vissa ljud så främmande andra ljud så välbekanta. En lätt bris smekte över oss och sakta sakta började nattens ljud ta över. 
Äntligen var vi framme!