2009-09-02

Onsdag och förkylning börjar belägra min kropp!

Kan det månde vara den omtalade svininfluensan som intagit min kropp eller bara den vanliga höstinfluensan? Tankarna far omkring och jag känner efter riktigt ordentligt. NÄ det är nog bara en vanlig höstförkylning. Tänk hur man reagerar när det håsas upp i tv och tidningar. Det är inte förutan att man är lite orolig. Men mest orolig är jag för mina nära och kära. Tänk om de skulle få den eländige influensan. Tänk om mor eller far som båda är närmare 80 får den. Kommer de att överleva? Eller ännu värre att något av mina älskade ungar får den. Dottern med sina njurar. Jisses Amalia, jag hoppas att denna höst och influensa försvinner snabbt som attan och att alla de mina klarar av influensan utan besvär.

En debatt som skapar bara ännu mera frågetecken och oro är den om att vaccinera sig eller inte. Om man inte vaccinerar sig, klarar man av att hysa influensan i kroppen utan att bli allvarligt sjuk eller till och med dö? Om man vaccinerar sig, vilka biverkningar finns det på kort och på lång sikt? Jag tänker på våra mor- och farföräldrar som inte hade valmöjligheten. Där var det att det som inte dödar det härdar. Och det är ju så sant. Om man går igenom influensan och klarar sig, då har man byggt upp ett eget försvar som troligen håller bättre än en vaccinering.

Många som arbetar inom virologin och immunologin säger att ett virusangrepp i sig leder till kroppens egna vaccin där immunsystemet försöker lära sig känna igen flera av virusets olika delar, oftast fler delar än vaccinet. Vilket i sin tur leder till att man ökar sin motståndskraft mot liknande typer. Med vaccin kan man inte uppnå en lika bred motverkande effekt även om det hos individen verkar effektivt mot just den aktuella virustypen som vaccinet är framtaget för. Risken vid vaccinering är att på sikt kan det bli farligare för människan om viruset muterar. Man tar bort kroppens egna förmåga vilket leder att motståndskraften minskar.

Medan andra som arbetar inom samma område säger att alla ska vaccinera sig för att förhindra att man blir allvarligt sjuk alternativ dör. Om man vaccinerar sig hindrar man dessutom smittspridning och på så sätt motar Olle mot grinden. Men mot denna influensa måste man ta 2 st sprutor för att uppnå 90% skydd mot viruset. Efter första sprutan har man 40-50% och det är inte säkert att vaccinet räcker till för en andra spruta. Dessutom kan influensan har nått sin kulmen innan vaccineringen kommer igång. Och även om vaccinet kommer tidigare är det inte säkert att det finns tillräckligt med sjukvårdspersonal som kan vaccinera. Och allt detta beror på att våra folkvalda har sagt att vi behöver ingen egen tillverkning i Sverige för vaccin. Det blir för dyrt. Vaccin kan fixas fram snabbt från andra länder. Aha så var är vaccinet nu då och vad bedöms som snabbt???? För mig betyder det i alla fall att vaccinet ska finnas omgående och inte 2 månader senare.

Nä fy och usch vad en influensa kan ställa till med. Har fortfarande inte bestämt mig om jag ska vaccinera mig eller inte. Men däremot vill jag att barnen och mina föräldrar ska göra det. Snacka om dubbelmoral. Ni ska vaccineras men jag behöver inte det. Hmm!

Hur tänker ni där ute i Cyber?

2009-08-31

En dag där alla förundrades inklusive mig!

Idag hände något som händer ytterst sällan. hehe JAG, ja jag, vaknade innan det rackarns skrället skrällde. Slog upp mina blå och undrade varför jag inte har hört skrället. Tänkte shit, har jag nu lyckats snooza mig igenom morgonen utan att ha vaknat? Men icke sa Nicke, denna donna vaknade alldeles av sig själv 5 min innan skrället ringde. Men något ännu mer konstigt var att denna donna reste sig ur sängen utan att slumra halvvägs in i duschen. hehe Så för en gångs skull kunde denna donna njuta av duschen, frukost med morgontidning och ändå vara på jobbet före alla andra. Det ni det är en händelse lika med jordens tillkomsten. hehe Dessutom matlådan kom med så att lunchen kunde intas hemlagad. Pigg pigg jättepigg ända fram till efter lunch. Sedan sloknade jag av lite och gäspade mig genom eftermiddagen. Men i alla fall, idag sattes ett kryss i almanackan. hehe

Kvällen intas i ryggläge i en skön säng med en god bok framför ögonen. Sedan blir det en happening imorgon bitti igen. hehe.