2009-11-07

Aforia filosofierar!:o)

Hur kommer det sig att trots att man vet hur vädret normalt är i november så är man ändå inte förbered? När man slår upp sina blå på morgonen och efter att man har mornat sig så tittar man ut genom fönstret och möts av mörker. Man blickar förvånat ut och ser vått grått dis som inte verkar ljusna någonting under dagen. När klockan är 2 och det är fortfarande mörkt slås man av insikten att nu är det verkligen november. Den gråa tunga våta luften sänker sig som en huva över naturen och trycker ner allt mot marken. Bladen har kapitulerat och ligger ruttnande på marken. Träden sträcker sina bara grenar mot himlen och bara skriker: Ge oss kraft, ge oss ljus. Alla levande varelser kurar i sina bon och bara suckar tungt. Inväntar december som ger oss lite mer hopp och mer ljus i våra bon. När november går ut mot sitt slut stiger december in med advent, glögg, julklappsstress och för att sedan avslutas med ett hejdundrande kalas där man firar in det nya ljusa året. Är det så att november finns bara för att vi alla ska eftertänksamt sätta oss ner och reflektera? Låta lugnet krypa sakta in i vår själ och ge oss en eftertänksamhet, en tid för att begrunna vad är det vi gör? Är det därför en del av djuren går i ide för att sedan krypa ut och ta sig an den nya ljusa tiden?

Många är vi som ofta säger: Vi skulle göra som björnen. Gå i ide för att sedan komma ut när ljuset är hos oss igen. Många av oss suckar tungt och blickar ut med trötta ögon. Men vem säger att november måste bli årets tråkigaste månad? Nu om något behöver vi vänner, släkt och familj för att umgås. Tända ljus, laga goa middagar, skratta över fåniga spel, suga i oss den gemenskap som ändå någonstans finns där. Nu om något behöver vi glädjen, ljuset från våra nära och kära för att härda ut och hämta kraft för nästa anstormning som kommer. Den stressiga, tvångskrävande december månad. Då vi anstränger oss för att trycka undan mörker och tristess med adventsljusstakar, adventsfika och planeringen inför för jul och nyår. Hysterin som pyser över allt. Affärerna slår på stort med julpynt och glitter. Folk som stressar omkring och förebereder den stora kvällen, julaftonen. Planer som smids för att se till att just denna jul ska bli den bästa av de alla. Så vad är det som gör att vi ändå inte kan ta till oss novembers gråhet och väta? Tillåta oss att bara vara här och nu. Hämta kraft och ork. Varför klagar vi och suckar tungt över denna månad när den är där för att just ge oss lugnet?

November är den enda månaden på året som lugnet härjar i vårt land. Djuren har redan förberett sig och sitter lugnt och bligar på oss människor. En del har travat in i sina iden och ligger nu sover. Magarna är försedda med mat, hjärnans aktivitet har släckts ner och de sover djupt. Vi människor far omkring som skållade råttor för att hindra lugnets huva sänka sig över oss. Låt oss i stället acceptera novembers gråhet och lugn. Sätta oss i våra soffor, hälla upp något drickbart i våra glas. Kanske slänga på en film eller varför inte öppna våra munnar och prata med varandra. Låta oss själva sänka våra krav på aktiviteter och bara låta kropp och själ få ro. Låta naturen ha sin gång och inte försöka tvinga på den våra krav om ljus och forcerad glädje. För hur vi än försöker så är november här. Så låt oss istället höja våra glas och skåla in november. Motta denna månad med sin gråhet och väta precis som naturen gör. För vet ni, hur vi än vrider och vänder på oss så är det fortfarande november månad och vi kan inte göra något för att ändra det.

Så mina vänner på andra sidan skärmen. Jag höjer mitt glas och säger som Jacob Dahlin brukade säga: Skål tamifan!

9 kommentarer:

 1. Hehe! Jag tänker citera dej på den kommentaren vid lämpligt tillfälle... ;)
  Kram och jag tänker ta dej på orden och helt enkelt "take it easy" och SKÅL ta med tusingen på dej också, för som en riktig modell BÖR, MÅSTE, SKA och VILL göra, så varvar jag ner med ett glas rött... *s*

  SvaraRadera
 2. Words!!! Skål tamejfan på dig med! =) Kram och sov så gott, det ska jag göra nu!

  SvaraRadera
 3. Du min vän är både klok och vacker.
  Tack!!
  /Marléne

  SvaraRadera
 4. Long time no see och så kommer jag rakt in i dina så kloka tankar.
  Många varma kramar!

  SvaraRadera
 5. Du är klok du...;)
  Ha en skön dag...

  SvaraRadera
 6. Så vackert skrivet att till och med jag gillar november när jag läst detta,en riktigt bra beskrivning av en tråkig månad men suger energi gör den,vi får vänta ett tag till på resan,blev inte någon vinst igår eller,ha de gott,kraaaam.

  SvaraRadera
 7. Så sant, så sant!! Det är ju tråkigt med att vi inte får se solen men vi väljer ju själv vad vi gör av våra dagar... Vi försöker umgås med vänner å famlij å det får verkligen mig att skina upp!!!
  Håller tummarna för att lägenheten blir din till ett rimligt pris!!
  Kramen, Maria

  SvaraRadera
 8. Vilka kloka ord som möter mig så här i höstmörkret. Tack för dom min vän. Man behöver tänka till ibland.
  Kram Bibban

  SvaraRadera
 9. Tihi!!
  http://miranna.se/2009/november/jag-tanker-illlustrera.html

  SvaraRadera

Halloj alla goingar. Tack för att ni skriver en liten rad till mig! Kanske hinner jag inte svara men läser gör jag alltid. Kramis