2014-02-06

Aforia fnular på vänskap

Sitter och filosoferar igen. Denna gång kring vänskap och dess betydelse för mig och för andra.

Efter att Maken gick bort försvann många vänner pga olika anledningar. En del har kommit tillbaka, en del har inte gjort det. Idag kan jag reflektera på detta utan att bli sårad. Vi människor är så olika och hanterar sorg på olika sätt. Det är bara att respektera och acceptera. Vänner kommer och vänner går. Alldeles beroende på vilken fas i livet man är. De få vänner jag hade kvar efter Makens bortgång har jag fått en djupare vänskap med vilket gör mig väldigt glad. De har funnits där genom allt och dessa kan jag lita på 100 %.

På senare år har jag skapat nya vänskapsband fast inte lika djupa som med mina "gamla" vänner. Dock har jag fått ynnesten att träffa några helt underbara människor som det bara har klickat med och som det känns som att vi alltid har varit goa vänner. Men detta i sig kan ställa till det i deras vänskapskrets. De vännerna har svårt med att man på väldigt kort tid kan bli så "bundis" att helt plötsligt blir det avundsjuka/svartsjuka. Det känns lite främmande för mig att man blir avundsjuk/svartsjuk på nya vänskaper. Jag personligen blir genuint glad om en go vän/väninna träffar en ny go vän/väninna. Eftersom jag "älskar" mina goa vänner tycker jag att de också är "förtjänta" av att träffa andra goa människor som kan tillföra saker och ting i deras liv som jag inte kan. Det är ju toppen att man har vänner som kan hjälpa en på olika sätt utan att det förtar de andra vännerna.

Tyvärr måste jag säga att har nu själv blivit indragen i denna avundsjuka/svartsjuka. Jag har träffat en väninna, E, som det bara sa klick med och det känns som vi har känt varandra sedan vi var små. Vi kan prata om allt och vi har pratat om allt. En av hennes väninnor har svårt att förstå att det har blivit så och tycker att jag inkräktar på hennes "revir". Eftersom de har varit vänner i många år tycker hon att hon har "förtur" på E. Det denna väninna inte kan förstå är att det faktiskt kan vara skönt med en helt ny vänskap där man inte har någon ryggsäck med sig. Utan att man börjar sin vänskap på en helt blank sida och fyller denna sida varefter vänskapen mognar. Allt det som man har varit med om kan bli en belastning och då är det skönt att börja om från början. Samtidigt som det är skönt med gamla vänner för just att de har varit med hela vägen.

Fast jag måste samtidigt tacka denna väninna för att hon har lärt mig att inte förlita mig på andras vänner. Jag är en öppen person och har inga problem med att berätta om saker som har hänt i mitt liv. Sitter man under en god middag och diskuterar saker, frågar saker om varandra, så har jag gjort det för att lära känna personen mittemot. Jag har också förutsatt att den andra personen har gjort detta för att lära känna mig. Men så är det inte alltid tydligen. Jag erkänner att jag har varit naiv i detta och får väl skylla mig själv. Tyvärr har tendensen just med väninnan varit att hitta någon lögn/falsk uppgift som hon kan kasta i ansiktet på mig och samtidigt visa för E vilken falsk person jag är. Jag vet vad jag har sagt, vad jag har gjort i mitt liv, vad jag har gått igenom i mitt liv och behöver inte ställa mig i försvar för det. Kan de inte lita på vad jag säger utan dubbelkollar detta med andra för mig helt okända personer får det stå för dem. Jag anser mig inte behöva "bevisa" alla delar i mitt liv för någon.

Nej för mig handlar vänskap om att ta hand om varandra, vårda varandra, stötta varandra, glädjas med varandra, sörja med varandra. Inte försöka så splitt i bekantskapskretsen, inte förtala andras vänner, inte söka fel och brister hos andras vänner, inte jaga uppskattning hos vänner, inte prata illa om andras vänner. Men det är jag och jag har precis lärt mig att vänners vänner inte alltid ser det så.

Säger som Seneca:

"Vad du tycker om dig själv är betydlig viktigare än vad andra tycker om dig."

Ha det bäst där på andra sidan rutan!

1 kommentar:

  1. Ja, visst är det konstigt. För det första tycker jag det är märkligt att vänner försvinner för att man separerar/skiljer sig. Det har hänt mig med och jag förstår det inte. För min del spelar det ingen roll om någon lämnar sin partner - vi är ju vänner ändå!
    För det andra: vänskap bygger på respekt, ömhet, tillit. Vänner som inte respekterar dig kan du vara utan. För hur kan man skvallra och tala illa om en vän? Önskar dig allt gott och många nya härliga vänner!
    Kram

    SvaraRadera

Halloj alla goingar. Tack för att ni skriver en liten rad till mig! Kanske hinner jag inte svara men läser gör jag alltid. Kramis