2009-09-02

Onsdag och förkylning börjar belägra min kropp!

Kan det månde vara den omtalade svininfluensan som intagit min kropp eller bara den vanliga höstinfluensan? Tankarna far omkring och jag känner efter riktigt ordentligt. NÄ det är nog bara en vanlig höstförkylning. Tänk hur man reagerar när det håsas upp i tv och tidningar. Det är inte förutan att man är lite orolig. Men mest orolig är jag för mina nära och kära. Tänk om de skulle få den eländige influensan. Tänk om mor eller far som båda är närmare 80 får den. Kommer de att överleva? Eller ännu värre att något av mina älskade ungar får den. Dottern med sina njurar. Jisses Amalia, jag hoppas att denna höst och influensa försvinner snabbt som attan och att alla de mina klarar av influensan utan besvär.

En debatt som skapar bara ännu mera frågetecken och oro är den om att vaccinera sig eller inte. Om man inte vaccinerar sig, klarar man av att hysa influensan i kroppen utan att bli allvarligt sjuk eller till och med dö? Om man vaccinerar sig, vilka biverkningar finns det på kort och på lång sikt? Jag tänker på våra mor- och farföräldrar som inte hade valmöjligheten. Där var det att det som inte dödar det härdar. Och det är ju så sant. Om man går igenom influensan och klarar sig, då har man byggt upp ett eget försvar som troligen håller bättre än en vaccinering.

Många som arbetar inom virologin och immunologin säger att ett virusangrepp i sig leder till kroppens egna vaccin där immunsystemet försöker lära sig känna igen flera av virusets olika delar, oftast fler delar än vaccinet. Vilket i sin tur leder till att man ökar sin motståndskraft mot liknande typer. Med vaccin kan man inte uppnå en lika bred motverkande effekt även om det hos individen verkar effektivt mot just den aktuella virustypen som vaccinet är framtaget för. Risken vid vaccinering är att på sikt kan det bli farligare för människan om viruset muterar. Man tar bort kroppens egna förmåga vilket leder att motståndskraften minskar.

Medan andra som arbetar inom samma område säger att alla ska vaccinera sig för att förhindra att man blir allvarligt sjuk alternativ dör. Om man vaccinerar sig hindrar man dessutom smittspridning och på så sätt motar Olle mot grinden. Men mot denna influensa måste man ta 2 st sprutor för att uppnå 90% skydd mot viruset. Efter första sprutan har man 40-50% och det är inte säkert att vaccinet räcker till för en andra spruta. Dessutom kan influensan har nått sin kulmen innan vaccineringen kommer igång. Och även om vaccinet kommer tidigare är det inte säkert att det finns tillräckligt med sjukvårdspersonal som kan vaccinera. Och allt detta beror på att våra folkvalda har sagt att vi behöver ingen egen tillverkning i Sverige för vaccin. Det blir för dyrt. Vaccin kan fixas fram snabbt från andra länder. Aha så var är vaccinet nu då och vad bedöms som snabbt???? För mig betyder det i alla fall att vaccinet ska finnas omgående och inte 2 månader senare.

Nä fy och usch vad en influensa kan ställa till med. Har fortfarande inte bestämt mig om jag ska vaccinera mig eller inte. Men däremot vill jag att barnen och mina föräldrar ska göra det. Snacka om dubbelmoral. Ni ska vaccineras men jag behöver inte det. Hmm!

Hur tänker ni där ute i Cyber?

6 kommentarer:

 1. Jadu, det är en tuff nöt att knäcka det där. Jag har inte bestämt mig alls. Vet inte hur vi ska göra. Jag kände av lite förkylningssymtom i måndags, köpte Kan Jang å vips så försvann det. ;)
  Men ja, det börjar ju bli hög tid att bestämma sig snart.
  Kör med te å honung, max 60 grader på vattnet så ska du se att du blir frisk!!
  Jag kan ju inte köra med det själv i och med att jag kör "cambridge" nu. Men det funkar. Bara man kör flera koppar te/dag.
  Kramen, Maria

  SvaraRadera
 2. Ja, man blir nog nu extra orolig när man blir förkyld och är rädd för att det är Svininfluensan.
  Och inte blir det bättre av allt man läser i tidningar osv.
  Och det är svårt att värja sig...utan rädslan kommer krypande...

  Men som det också skrivs, så får de flesta den inte så hårt,
  utan mera som en vanlig influensa.
  Fast det är nog jobbigt det också...
  Men man blir ju mest orolig för de äldre, och de som har sjukdomar eller annat som kan göra att det kan bli allvarligt om man har otur.

  Jag funderar också mycket på detta med vaccineringarna och om de är säkra.
  Och ja, som det oftast gjordes förr, så byggde man upp ett bättre immunförsvar om man gick igenom influensor som gick.
  Men nu har man ju blivit så skrämd....

  Fast som du skriver att faran är ju också med vaccineringarna att de är bara framtagna mot en speciell typ av influensa, som sedan kan mutera och bli farligare.
  Att kroppens egen förmåga tas bort vilket leder till att motståndskraften minskar.

  I Usa har jag hört att de slutat med massvacineringar,
  och får se vad som händer här i Sverige, eftersom vaccinet måste godkännas av EU först...
  Och vad händer om så inte sker...
  Och dessutom så kanske spridandet av influensan bli riktigt allvarlig innan vaccineringarna börjar.

  Men som tur är så finns Antiviral-läkemedel för de som blir mycket dåliga av influensan,
  eller för att hejda förloppet för de som behöver det.

  Jag har mycket liknand tankar som du har.
  Och jag tycker det är toppen att vi kan ventilera våra funderingar med varandra här i våra bloggar.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej! Vara eller icke vara det är frågan, dvs. vaccinera sig eller inte? Jag tror som så att jag som är 50+ har byggt upp ett skapligt immunförsvar och är inte särskilt orolig. Därför tror jag också att äldre som är i övrigt friska inte ligger risigt till. Däremot de förstås som har nedsatt immunförsvar pga andra sjukdomar. Jag är nog mera orolig för ungdomar och barn. Dessutom har jag en svärdotter som väntar sitt första barn inom tre veckor, henne är jag riktigt ordentligt orolig för! Men det får man ju inte visa...
  Jag tror vi hinner bli ganska mycket klokare innan vi ens blir kallade till vaccination, det verkar ju dröja flera veckor än
  Krya på dig och sköt om idg
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jo, jag har klurat fram och tillbaka jag också. Men, vem tar hand om dina barn eller dina föräldrar om du blir däckad 7-10 dagar?

  SvaraRadera
 5. Halloj lillsyster

  Dubbelmoral e väl härligt? De´innebär ju att du inte behöver sätta lås på barskåpet eftersom du som förälder förklarat för dina barn hur farligt de´e´å dricka vin å sprit å öl? =))

  Storasyster

  SvaraRadera
 6. Tjingeling!
  Jag tänker nog mer som att det är INFLUENSA...
  Men jag vill helst att Giovanni slipper få den, för han kan inte (hur skumt det än låter) hosta som vi andra gör och det innebär i sin tur att det blir ett besök till sjukhuset oavsett vilket namn flunsan har...
  När det gäller vaccinet, så är jag lite kluven..
  När jag jobbade på simhall, så betalade arbetsgivaren för att hela personalen skulle bli vaccinerad... Den hösten/vintern var alla sjukare än vanligt... Men då med ALLT ANNAT än influensa... Det var halsbölder och halsflussar och öroninflammationer osv osv...
  Kram och ha en jättebra helg!

  SvaraRadera

Halloj alla goingar. Tack för att ni skriver en liten rad till mig! Kanske hinner jag inte svara men läser gör jag alltid. Kramis