2010-11-06

Alla helgons dag...

... började med att en före detta arbetskamrat ringde och frågade om han och hans barn kunde komma på en fika. Klockan var bara 10 när han ringde så jag låg fortfarande i sängen. Så hastigt och lustigt fick jag kasta mig ur sängen, fixa iordning lite och sedan väcka sonen. En son som inte blev så glad för han var på party igår och somnade sent. Så istället för ett leende på läpparna muttrade han och svor och gormade över småbarnsföräldrar som inte fattar en tonårsfamiljs vanor. Långa sovmorgnar eller sovdagar rättare sagt. Han pallrar sig inte upp ur sängen innan kl 1 på helgen.

Själv var jag också trött, lite tung i huvudet efter gårdagens vinkväll men glad för det oväntade besöket. Och som tur är så hade jag Gevalia i skåpet! hehe

Sedan ringde telefonen och det var ett långväga telefonsamtal, ända från Indien. Gopesh ringde för att gratulera till lägenheten. Hans fru Neeti gratulerade också. De var lite trötta för de hade firat Diwali, ljusets högtid. En hinduisk religiös ljusfest som firas till minnet av guden Ramas återvändande från exil och som pågår i 5 dagar. Samtidigt firar man även gudinnan Lakshmi (lyckans och rikedomens gudinna). Denna högtid är en av Indiens viktigaste, lite som vårt nyår. Hade gärna varit där för att se hur hela Indien lyses upp av tända ljus och det dansas, skrattas och firas. För överallt tänder man levande ljus, både utomhus som inomhus. Byggnader, sjöar, floder, trädgårdar allt tänds upp och släktingar, kusiner, ja alla träffas och delar med sig av presenter, mat, knäcker kakor med lyckoönskningar osv. Färglada, dansande och sjungande människor runtom. Det är en dag som man ska vara snälla mot varandra, känna glädje och jaga bort sin vrede och svartsjuka.

Här kommer lite fakta om guden Rama:

Rama är den sjunde guden i hinduisk mytologi och inkarnation av guden Vishnu. Gift med Sita som är inkarnation av Lakshmi. Rama kämpade mot ondskan i demonen Ravanas gestalt. För att kunna bekämpa ondskan tog Rama gestalten av en människa eftersom det var det enda sättet att besegra Ravana. Rama och Sita levde i excil i 14 år efter att Rama hade berövats sin kungatron i Ayodhya. Vid deras återkomst tände invånarna i Ayodhya ljus över hela staden för att välkomna dem hem. Vid ryktena om Sitas otrohet försköt Rama henne och hon bad då Moder Jord att ta henne tillbaka. Efter Sitas död återtar Rama sin gudomliga gestalt och återvänder till gudarna. 

Lite fakta om gudinnan Lakshmi:

Lakshmi är gift med Vishnu (uppehållaren). Hon kontrollerar rikedom, ljust, visdom och förmögenheterna. Dessutom kontrollerar hon lycka, skönhet och fruktbarheten. Lakshmi är välståndets och rikedomens gudinna. Hon är en av de mest omtyckta gudinnorna och finns som husgudinna hos många hinduer. Även om hon tillbeds varje dag så är hennes speciella månad oktober, då man också har en puja (ritual) anknuten till henne. Hennes kännetecken är Lotusblomman och hon avbildas ofta ståendes eller sittandes på en lotusblomma. Hon har fyra armar där två av dem håller i lotusblommor. Lotusblomman står för renhet, fruktbarhet och andlig makt. De fyra armarna symboliserar livets olika stadier, dharma (uppfyllelse av rituella och sociala plikter), artha (ekonomisk rikedom och politisk makt), kama (estetisk och erotisk njutning), och moksha (befrielse från återfödelse). Lakshmi avbildas också med guldmynt rinnande ner från ena handen som en symbol för välstånd. Hon bär oftast röda kläder med guldinslag där det röda symboliserar aktivitet och guldet symboliserar välstånd.
Det mest skrämmande för västerlänska kvinnor med Lakshmi är att hon är en förebild för hur en hinduisk hustru ska vara. En hinduisk hustru ska lyda sin man och tillfredsställa hans behov.



Här hemma firar vi ju Alla Helgons dag som enligt NE "firas sedan 800-talet i västerlandet till minne av kyrkans helgon. Dess ursprungliga plats var 1 november. Genom helgdagsreformen 1772 förlades firandet till första söndagen i november. Fr.o.m. 1953 flyttades dagen i den svenska almanackan till den m infaller mellan 31 oktober och 6 november. För 1 november har namnet allhelgonadagen bibehållits.
Firandet av de avlidnas minne 2 november, alla själars dag, har flyttats till söndagen efter alla helgons dag. Under 1900-talet blev det sed i Sverige att tända ljus på gravarna under veckohelgen. Romersk-katolska kyrkan firar alla helgons dag 1 november; i de ortodoxa kyrkorna firas helgonen på söndagen efter pingst."
Så denna dag ska vi egentligen fira de helgon som inte har fått sin plats i almanackan. Sedan imorgon först ska vi hedra och minnas våra bortgångna om kyrkan får bestämma. Men se vi gör som vi tycker, eller hur?




2 kommentarer:

  1. Tack för en härlig information! Och stort, stort grattis till att du fick lägenheten ändå! (fick och fick :)...)
    Även om det blev dyrare. Skönt att du lägger bitterheten bakom dig. Den snor alldeles för mycket energi!

    Kram å fin Helgonhelg på dig!

    SvaraRadera
  2. Ja, grattis till lägenheten. Trots att den blev dyrare än nödvädigt...
    Då blir det "rätt" för oss detta år med tända ljus för vi är borta ikväll så det blir imorgon som vi åker å tänder ljus på gravarna. Ja, det är ett flertal gravar som vi vill tända ljus på...
    Ha en trevlig helg!!
    Kramen, Maria

    SvaraRadera

Halloj alla goingar. Tack för att ni skriver en liten rad till mig! Kanske hinner jag inte svara men läser gör jag alltid. Kramis